Monday, October 4, 2010

Usuwanie folderów domowych xD

Jak co roku w wrześniowy wieczór trzeba się przemóc i przygotować nowy profil obowiązkowy dla użytkowników. Tak wiem, wiem “profile obowiązkowe to zło i powinno się tego unikać”. Ja niestety należę do osób co zawsze lubią iść pod górkę i jeśli jest dostępna fajna funkcjonalność to lubię z niej skorzystać. Może, żeby zbytnio nie przedłużać opiszę ciekawą sytuacje. Czyli jak wygenerować ciekawy problem i sprawdzić działanie mechanizmu poprzednich wersji lub kopii zapasowych.

Stan początkowy:

  • Użytkownik ma skonfigurowany swój folder domowy/sieciowy, do którego ma pełne prawa.

  • Użytkownik w właściwościach konta w AD ma podmapowany swój folder sieciowy (\\server\username\) jako dysk x:

  • Na OU, w którym znajduje się użytkownik, została narzucona polisa przekierowująca folder Moje Dokumenty(rys.1) do folderu domowego. Dodatkowo zostaje włączona opcja przenoszenia zawartości aktualnego folderu do miejsca docelowego (rys.2). Screen poniżej:)image image

  • Użytkownicy korzystają z profilu obowiązkowego:)


Teraz możemy w ciekawy sposób wyczyścić foldery użytkowników:)

  1. Uruchamiamy regedit, następnie za pomocą opcji “Load Hive” ładujemy sobie gałąź rejestru należącą do profilu obowiązkowego. Mówiąc w skrócie Load Hive –> \\server\mandatory\ntuser.man.

  2. W załadowanej gałęzi wyszukujemy klucze Personal (lokalizacja ..\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Exploerer\Shell Folders i ..\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Exploerer\User Shell Folders) i podmieniamy wartości na literę dysku sieciowego, na którą jest podmapowany folder domowy. W opisanym przypadku x:\.

  3. Zwalniamy załadowaną gałąź rejestru.

  4. Siadamy przy stacji lokalnej i logujemy się do systemu:) Po poprawnym zalogowaniu powinniśmy zobaczyć zmapowany dysk sieciowy ale nie będziemy mieli do niego dostępu. Po ponownym zalogowaniu dysk nie zostanie zamontowany.


Ważne by użytkownik miał pełne prawa do swojego folderu sieciowego.

Dlaczego folder został usunięty??

Podczas logowania system wczytuje plik ntuser.man a następnie z pomocą polisy rozpoczyna proces przekierowania folderu Moje dokumenty. Po przeniesieniu dokumentów z starej lokalizacji (dysk x: <- wymusiliśmy to zmianą w ntuser.man) do nowej lokalizacji (\\server\username\) system rozpoczyna usunięcie niepotrzebnego folderu. Jak można zauważyć dysk x: i \\server\username\ to jeden i ten sam folder.

Swoją drogą XP, w przeciwieństwie do W7, nie usuwał podanego folderu:)

0 comments:

Post a Comment